Tijdelijk verhuren onder de Leegstandswet

Bij het verhuren van een woning op basis van de leegstandswet geldt geen uitgebreide huurbescherming. De huurder dient de woning te verlaten aan het einde van de huurovereenkomst. Daarmee kan de verhuurder gegarandeerd rekenen op een lege woning.

U mag een woning tijdelijk verhuren als er sprake is van renovatie of sloop en de woning niet bewoond is en er niemand op het adres staat ingeschreven. U hebt daarvoor een vergunning nodig op basis van de Leegstandswet. Soms gebruiken particulieren deze maatregel om een woning die langere tijd te koop staat, tijdelijk te verhuren. Bij Gemeente Amsterdam kan in deze laatste situatie geen vergunning worden aangevraagd.

Een vergunning voor het tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet is in Amsterdam 2 jaar geldig. Daarna kunt u de vergunning 5 keer verlengen met 1 jaar, tot een maximale periode van 7 jaar. Kijk voor actuele wet- en regelgeving omtrent het tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet op de website van Gemeente Amsterdam.

 Wilt u uw koopwoning tijdelijk verhuren? Dat kan in Amsterdam niet via de Leegstandswet. LOB Beheer kan u helpen bij het zoeken van een passende oplossing voor uw wens om tijdelijk te verhuren. Waar u rekening mee dient te houden. Niet alleen de landelijke wet- en regelgeving, gemeentelijke vergunningen maar ook toestemming van uw hypotheekverstrekker, benodigde verzekeringen en uw belastingaangifte en hypotheekrenteaftrek. Vraag een adviesgesprek aan bij LOB Beheer.