Vergunnings- of meldingsplicht
bij verhuur woning
Als u besluit uw woning tijdelijk of voor langere termijn te gaan verhuren, heeft deze beslissing gevolgen voor de gemeente van uw woning. Soms heeft u een vergunning nodig en soms volstaat een meldingsplicht. LOB Beheer heeft actuele kennis van de noodzakelijke procedures in Amsterdam en omliggende gemeentes. Met deskundig advies kunnen wij u begeleiden in het traject voor de aanvraag van vergunningen bij uw lokale overheid.
Wat is de huurprijs voor mijn woning?
Ontvang een gratis huurprijsindicatie voor uw woning.
Gemeentelijke regels verhuur woning
De gemeente Amsterdam maakt onderscheid in het verhuren op langere termijn (zonder einddatum), tijdelijk verhuren (met einddatum), verhuur onder de Leegstandswet en verhuren aan toeristen. Ieder vorm van verhuur vergt een andere aanpak en procedure. Zo hanteert gemeente Amsterdam in het geval van huisbewaring en tijdelijke verhuur bij renovatie en sloop haar eigen regels. Bij tijdelijk verhuur, met een einddatum in het huurcontract, volgt gemeente Amsterdam de landelijke regels. Dan geldt het puntenstelsel om te bepalen of uw woning valt in de vrije sector huurwoningen.
Vergunning vakantieverhuur
De regels voor particuliere vakantieverhuur in Amsterdam verandert momenteel snel. Mede door het ontmoedigingsbeleid van de gemeente voor korte toeristische verhuur van particuliere woningen. Zo heeft sinds 1 juli 2020 een vergunning vakantieverhuur (1 jaar geldig) nodig, gelden voorwaarden en regels voor de te verhuren woning en geldt zelfs een verbod op vakantieverhuur in een aantal wijken. LOB Beheer adviseert u daarom om u goed te laten informeren over de actuele voorwaarden en regels via de gemeente.
Kamers verhuren
Naast het verhuren van uw woning aan 1 huurder, kunt u er ook voor kiezen om uw woning te verhuren aan meerdere huurders. Gemeente Amsterdam stelt dat u een vergunning voor kamerverhuur nodig heeft, als u uw woning verhuurt en deze wordt bewoond door 3 of meer personen die geen gezin vormen. LOB Beheer kan u onder andere adviseren over:
- Een juiste telling van het aantal bewoners;
- Algemene regels voor gemeenschappelijke ruimte, huurcontracten en brandveiligheid;
- Specifieke regels voor geluid en veiligheid die gelden voor 4, 5, 7 of meer kamers;
- Noodzaak voor een omgevingsvergunning.
Gemeente Amsterdam heeft per wijk een maximumaantal vergunningen vastgesteld voor de verhuur van kamers in een woning. LOB Beheer adviseert en begeleidt u deskundig in het aanvragen en eventueel verlengen van een vergunning. Door onze jarenlange ervaring en kennis van de actuele regelgeving, kunt u vertrouwen op een juiste en daardoor snellere aanvraag.
Informatie op deze pagina is onderhevig aan verandering door wet- en regelgeving van landelijke en lokale overheden. Neem daarom contact met ons op voor een adviesgesprek.
Tijdelijke verhuur onder de Leegstandswet
Bij het verhuren van een woning op basis van de Leegstandswet geldt geen uitgebreide huurbescherming. De huurder dient de woning te verlaten aan het einde van de huurovereenkomst. De verhuurder kan gegarandeerd rekenen op een lege woning. Daarom is het interessant om uw woning, die te koop staat, tijdelijk te verhuren onder de Leegstandswet. Zo voorkomt u dubbele woonlasten zonder zorgen over de huurder in uw woning.
Zorgeloos verhuren? Wij zorgen ervoor.
Dat is nou precies wat wij met onze services willen bereiken: ontzorgen!
Bent u nieuwsgierig naar onze aanpak, neem dan contact met ons op.