Screening van een kandidaat-huurder

U heeft als particulier een woning die u wilt verhuren of als professionele vastgoedbelegger meerdere beleggingswoningen. Betaalbare huurwoningen zijn erg gewild en kunnen veel kandidaat-huurders opleveren zodra de woning (opnieuw) in de verhuur gaat. Na een aantal bezichtigingen moet u een keuze maken aan welke huurder u de woning wilt verhuren. Maar hoe maakt u hierin de juiste keuze? Iemand vertrouwen op zijn of haar blauwe ogen is niet voldoende.

Uitvoeren van een screening

Door het laten uitvoeren van een kandidaat-huurder screening verkleint u de kans op onbetaalde huurbedragen, schade of andere vervelende kwesties. Om als verhuurder zelf zo een screening uit te voeren is lastig. Vaak is het makkelijker, sneller en nauwkeuriger om een screening uit te laten voeren door een professionele verhuurorganisatie of vastgoedbeheerder. Die richten zich op:

  • Antecedentenonderzoek
  • Identiteitscontrole
  • Credit checks

Hoe gaat de screening van een kandidaat-huurder

Uw woning wordt aangeboden voor de verhuur. Na een of meerdere bezichtigingen, blijven een of meerdere kandidaat-huurders over. De vastgoedbeheerder kan een screening van de kandidaat-huurder uitvoeren. Zij doen onderzoek naar incidenten uit het verleden, trekken de identiteit na aan de hand van een identiteitsbewijs en beoordelen het kredietrisico van de kandidaat-huurder. Zo wordt de kans op schade, criminele activiteiten en huurbetalingsachterstanden verkleind.

Tussentijdse woningcheck

Na het selecteren van de geschikte huurder voor uw woning en het tekenen van de huurovereenkomst, kan gekozen worden voor een tussentijdse screening of woningcheck. Bij deze tussentijdse screening wordt het gedrag van de huurder gecontroleerd en niet meer naar zijn persoonlijke gegevens. In de meeste gevallen ontstaan problemen met een huurder in de eerste weken van de huurperiode. Schade, een slechte omgang met de woning, criminele activiteiten of illegale praktijken (hennepkwekerij) kunnen op die manier snel opgemerkt worden.

Als verhuurder is het niet toegestaan om zonder toestemming van de huurder de huurwoning te betreden. Een dergelijke inspectiemogelijkheid dient opgenomen te worden in de huurovereenkomst als een bijzondere bepaling.

LOB Beheer heeft jarenlange ervaring met screening van kandidaat-huurders en het regelen van tussentijdse inspecties van uw huurwoning.  De kandidaat-huurder screening is een standaard onderdeel van onze services die wij bieden: LOB VERHUUR en LOB ZORGELOOS. U kunt ons om deskundig advies vragen. Neem contact met ons op.