Besparen op gas en energie

Weg van huis?

Draai je thermostaat dan naar 15 ºC.

Daarmee bespaar je gemiddeld € 140,- per jaar.

 

Weet je al dat je straks de deur uit gaat?

Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek alvast omlaag. Het koelt niet erg veel af in die tijd dat je nog thuis bent, hiermee bespaar je gemiddeld € 20,- per jaar.

Bespaar ’s nachts

15 ºC is een prima temperatuur om in te slapen. Zet de thermostaat daarom ’s nachts omlaag. U bespaart dan gemiddeld € 80,- per jaar.

Heb je het toch nog koud? Investeer dan in een 4 seizoenen dekbed en slaap met een lange broek en lang shirt aan.

Zet ’m een graadje lager

In veel huizen staat de thermostaat standaard boven de 20 ºC. Bent u niet ziek of hoogbejaard? Zet hem dan gerust een graadje lager en trek een lekker warme trui aan. Als u op 19 in plaats van 20 ºC stookt, bespaart u jaarlijks al zo’n € 80,-.

Korter douchen maakt verschil

Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van uw milieubelasting. Kijk maar eens hoe lang u onder de douche staat. Uw energierekening daalt van korter douchen. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas (samen ruim € 25,- , prijspeil 2021). Zo scheelt het terugbrengen van douchebeurten van 8 naar 4 minuten een gemiddeld huishouden dus € 100,- per jaar.

Moderne cv-ketel?

Met het afstellen van je cv-installatie valt veel te winnen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Het verlagen van de aanvoertemperatuur van je cv-ketel kan je veel gas en kosten besparen, namelijk tot wel €1.200,- over de levensduur van je ketel. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.

Bron: Feenstra & duurzaambouwloket